Arbūzu stādi

Arbūzs MORGAN

Stāds 0,5 litru podiņā. Agrīna, ražīga arbūzu šķirne. Veģetācijas periods 68 - 72 dienas. "Crimson Sweet" tipa, lielaugļu arbūzu hibrīds. Augļi iegarenas formas, 8 - 14 kg smagi. Veido ļoti saldu, sulīgu, piesātināti sarkanu mīkstumu. Cukura saturs 13,5 - 14% pēc Briksa skalas.

Jūnijs
2,30 €
-
1
+

Stādīšanas vieta – silta, saulaina, no vējiem aizsargāta vieta. Jāpievērš uzmanība tam, vai uz arbūziem vēlāk netiks mesta ēna, piemēram, no kokiem un to lapotnēm. 

Stādīšanas attālums – uz lauka stāda atstājot aptuveni 2 – 2,5 m lielu attālumu starp rindām, un vismaz – 1 m attālumu starp augiem. Siltumnīcā stādot, attālums starp augiem tiek samazināts līdz 0,5 m, savukārt, starp rindām 70 – 100 cm

Stādīšanas laiks – maija beigas, jūnija sākums, kad vairs nedraud sals

Stādīšanas dziļums – stāda tikpat dziļi, cik auguši podiņā

Augsne – dod priekšroku irdenai, labi drenētai, augsnei, ļoti atsaucīgi uz organisko mēslojumu ar ph 6,5 un augstāk

Audzēšana - laukā stādītos arbūzu stādus jāsargā no pavasara salnām, līdz ziedēšanai piesedzot tos ar agrotīklu. Arbūzu attīstībai vajadzīgā augsnes temperatūra ir ne mazāka par +15C grādiem. Sākoties ziedēšanai segumu noņem, lai kukaiņi varētu augus apputeksnēt. Vislabākie apputeksnētāji ir kamenes, jo gan arbūziem, gan melonēm, kā visiem ķirbjveidīgajiem ziedu smarža ir simboliska.

Latvijas apstākļos audzējot uz lauka iesakām atstāt vienu dzinumu ar 2-3 arbūziem - pēc kuriem atstāj vēl 5 lapas un tad dzinumu apgriež. Visus sānu dzinumus regulāri apgriežam. Arbūzu skaitu nosaka pēc tam, kad auglis ir neliela ābola lielumā.

Laistīšana – labāk patīk sausums nekā pārmērīgs mitrums. Kad arbūzi ir mazi, tie ir jālaista bagātīgi, vēlāk, kad arbūzi ir ieaugušies, to var darīt retāk. Apmēram divas nedēļas pirms ražas novākšanas laistīšanu pārtrauc, tādējādi, ļaujot uzkrāt vairāk cukurus

Mēslošana - ja sākumā stādīšanas bedrē varat iestrādāt spaini ar organisko mēslojumu, tad uzskatiet, ka Jūsu darbs ir padarīts. Ja organiskais mēslojums nav pieejams, tad izmantojiet gurķiem paredzēto

Ražas novākšana - īstens pārbaudījums, jo šo prasmi var apgūt tikai ar pieredzi. :) Ja gadās novākt negatavu arbūzu, atstājot to istabas temperatūrā, tas nogatavosies pāris nedēļu laikā. Ir vairākas arbūza nogatavošanās pazīmes - pie arbūza kāta izžuvusi ūsiņa, dzeltenīgas lapas pie ūsiņas, no spīdīgas ogas iegūst matētu izskatu