Garšaugu stādi – kailsakņi

Piparmētra - Mentha piperita PEPPERMINT kailsaknis

Rokam vienu reizei nedēļā – otrdienās! Otrā gada stāds. Daudzgadīgs, vidēji liels augs. Pazīstamākā un plašāk audzētā piparmētru pārstāve. Tās raksturīgākā sastāvdaļa ir ēteriskā eļļa, kas rada patīkamo piparmētru aromātu un atsvaidzinošu garšu. Lapojums – zaļš, aromātisks. Patiks saulaina vai nedaudz noēnota vieta.

Maijs
1,80 €
-
1
+

Ātraudzīgs augs ar plašu sakņu sistēmu, ložņājošiem sakneņiem un stīgām.

Pieauguša auga augstums – 50 - 60 cm

Ziedēšanas laiks – jūnijs - augusts

Ziedi – gaiši violeti

Lapojums – zaļš, aromātisks

Stādīšanas vieta – saulaina vai nedaudz noēnota, no spēcīgiem vējiem pasargāta vieta, ieteicams, atvēlēt vietu, kur tām nekas netraucēs

Stādīšanas laiks – ieteicams pavasarī, jo rudens stādījumi var nenostiprināties un ziemā izsalt

Augsne – auglīga, trūdvielām bagāta, mitra, labi drenēta augsne, ja mētras augs nabadzīgā augsnē un ēnā, tās saturēs mazāk ēterisko eļļu

Augsnes pH – 5 – 6,8

Daudzgadīga – jā

Ziemcietība - mētrām īpaši bīstams ir kailsals, būs drošāk, ja dobes tiks piesegtas. Podiņos audzētās piparmētras ziemošanai novieto siltumnīcā vai laukā, tos piesedzot ar kūdru, kompostu, lapām vai kā citādi, pasargājot no izsalšanas.

Mēslošana - papildmēslojumu dod 1-2 reizes veģetācijas periodā. Dzelzs un cinks sekmē ēterisko eļļu uzkrāšanos un paaugstina ražas kvalitāti

Apgriešana – augu var arī apgriezt, atdalot nelielu daļu no galotnītes, tas ļaus iegūt īsākus un kuplākus stādiņus. Rudenī augu var sagatavot ziemas periodam, nogriežot visu lapotni līdz augsnes līmenim.

Svarīgi! – būtiski ir ik pēc 3 – 5 gadiem mainīt piparmētru atrašanās vietu, citādi tās var nīkuļot vai izstīdzēt. Augšanas laikā svarīgi augsni uzirdināt un rūpīgi ravēt nezāles, lai no nezālēm izvairītos, augsnes virskārtu var viegli nomulčēt.

Pielietojums – vienlīdz labi iederas kā pamatēdienos, tā desertos, kā arī dažādu auksto, vai siltu dzērienu papildināšanai un dekorēšanai

Noderīgi! – jau izsenis zināms, ka piparmētrām piemīt nomierinošas un stresu samazinošas īpašības