Trešā gada stādi (kailsakņi)

Lavanda angustifolia HIDCOTE BLUE STRAIN kailsaknis - 3g.

Rokam vienu reizi nedēļā - otrdienās! Trešā gada lavandas stāds. Šobrīd no pārbaudītajām - visziemcietīgākā un vispopulārākā izvēle. Veido kompakta izmēra krūmu. Pieauguša auga augstums bez ziediem 40 cm, ar ziediem 60 cm, platums 60 - 70 cm. Zied ar smaržīgiem, tumšiem, violetziliem ziediem. Uzzied septiņas dienas vēlāk par šķirni Essence.

Maijs
3,65 €
-
1
+

Dekoratīvs krāšņumaugs. Lavandai ir grūti atrast konkurentus, kas pārspētu to ziedu fantastisko krāsu un neatkārtojamo smaržu. Plaši tiek izmantota skaistumkopšanā, ēterisko eļļu un griezto ziedu ieguvei. Grieztos ziedus var savākt buntītēs, pakarināt ar ziediem uz leju un tos izmantot telpu izrotāšanai vai dažādu insektu atbaidīšanai. Lavandu smaržai piemīt nomierinošas, labsajūtas uzlabojošas īpašības.

Pieauguša auga augstums bez ziediem - 40 cm

Pieauguša auga augstums ar ziediem - 60 cm

Pieauguša auga platums – 60 - 70 cm

Ziedēšanas laiks – jūlijs - septembris

Ziedi – tumši violetzili

Smaržīga – jā

Lapojums – pelēkzaļš

Stādīšanas vieta – saulaina, nedaudz noēnota

Stādīšanas dziļums – 1 - 2 cm dziļāk nekā augusi iepriekš

Stādīšanas attālums – vismaz 30 - 40 cm vienu no otras

Augsne – labi drenēta, smilšaina, akmeņaina, trūdvielām vidēji bagāta un pietiekami sausa vieta

Optimālais pH – pēc literatūras 7 - 7,5, pēc praktiskās pieredzes ļoti labi aug ar 6 -7

Laistīšana – nepieciešama tikai iestādot

Ziemcietības zona – 4 - 8

Ziedēšana un apgriešana

Pilnvērtīgi ziedēs arī šogad - ar garantiju.

Pieaugušu lavandu apgriež pēc ziedēšanas vai ziedēšanas laikā, ja ir vēlme ievākt ziedus. Tā kā mēs savā saimniecībā ziedus nevācam, tad apgriežam pavasarī (pirms veģetācijas sākuma) vienu reizi gadā apmēram uz pusi, vai pat līdz 2/3. Ja šādu darbību neveic, tad nekas drausmīgs nenotiks, vienkārši krūms izpletīsies uz visām pusēm, apakšējie zari ar laiku paliek kaili un arēji krūms izskatīsies nekopts, vai citiem vārdiem sakot – dabisks. :)

Ja lavandu izmanto apdobju veidošanai kā norobežojušu elementu, tad, lai iegūtu kuplu krūmu, apgriež vēl vismaz vienu reizi pavasarī vai rudenī.

Ieziemošana

Tādas šķirnes kā Hidcote Blue Strain un Munstead Strain mēs nekad neesam ziemojuši. Ar pārējām vēl eksperimentējam, bet, ja gribās ar garantiju saglabāt, tad varat apkārt uzbērt mulču no skaidām, lapām vai neitrālas kūdras (ph no 6,5 uz augšu). Mulčas biezums 5-10 cm atkarībā no auga lieluma.